Kronisk smerte kan endre hjernen

Mange som lever med kroniske smerter er vel vitende om den psykiske smerten som kan følge med. Nå har forskere funnet at det er en fysiologisk grunn for dette: kronisk smerte kan endre hjernen fysiologisk.

Ny forskning på kronisk smerte

Forskning fra Australia ledet av professor Sylvia Gaustin, har funnet at pasienter med kronisk smerte hadde lavere nivå av signalstoffet glutamat (nevrotransmitter) i hjernen. Glutamat er en sentralt kjemisk «budbringer» mellom nervecellene i hjernen, som blant annet hjelper å regulere følelser.

LES OGSÅ Epigenetikk: kan vi påvirke vår genetiske skjebne?

Dette betyr i praksis at hjernecellene ikke klarer å kommunisere tilstrekkelig ved lavere nivåer, og at evnen til å prosessere positive emosjoner dermed er utsatt. Dette kan i verste fall gi personlighetsforandringer hvor personen er utsatt for å føle seg trøtt (fatigue), umotivert og ha mye bekymringstanker, sier professoren.

Forskere fant at desto større reduksjon av signalstoffet glutamat hos mennesker med kroniske smerter, desto mer plaget ble de av angstfulle følelser, pessimisme og fatigue (trøtthet). Det ble også funnet at de dessuten ble svært sensitiv for kritikk.

Det finnes foreløpig ingen medisin som hjelper på lave nivåer av glutamat, men det jobbes for å utvikle metoder som skal lære hjerneceller å kommunisere tilstrekkelig igjen hos pasienter med kroniske smerter, i følge Gaustin.

LES HELE ARTIKKELEN – Chronic pain can change the way your brain processes emotion, scientists find

Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Tidsskriftet Psyk ED.Kategorier:Forskning, Medisin, Nevrovitenskap, Nyheter

Stikkord:, , , , , , , , , ,

1 svar

Tilbaketråkk

  1. Autoimmune og betennelse tilstander kan forbedres ved endringer i kostholdet – Psykt bra liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: