3 gode grunner til at du bør spise nøtter året rundt

Det er flere gode grunner til at du bør spise nøtter også etter at jula er over, ifølge en artikkel fra UiO, Institutt for medisinske basalfag.

1. Nøtter hjelper deg å holde vekta.

Nøtter inneholder mange kalorier og per 100 g kan energiinnholdet sammenlignes med potetchips og sjokolade. – Derfor er det kanskje overraskende å se at rapportert inntak av alle typer nøtter også peanøtter, har sammenheng med mindre vektøkning, sier Mette Svendsen, førstelektor ved avdeling for ernæring i artikkelen fra det medisinske fakultetet i Oslo. Men en fersk studie viser derimot at et fornuftig inntak av nøtter gir mindre risiko for vektøkning.

2. Nøtter reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer

Nøtter kan faktisk redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. En god nyhet er at det er en generell nedgang i hjerte- og karsykdommer i befolkningen. At stadig færre dør av hjerte- og karsykdommer, tyder på en gunstig effekt av endringer i livsstil, forebygging og behandling. Men det er fortsatt dessverre  slik at flest dør av kreft og hjerte- og karsykdom. Nøtter alene gir ikke nødvendigvis en gunstig effekt ved hjerte- karsykdommer, men nøtter har gunstige helseeffekt og kan redusere risiko for kardiovaskulær sykdom med 11% i følge førstelektor ved avdeling for ernæring i Oslo.

3. Nøtter reduserer risikoen for kreft

Kostholdet er vist å ha sammenheng med risiko for flere kreftformer. Frukt og grønnsaker har lenge vært fremsatt som viktige matvarer for å forebygge kreft. Effekten synes å være sterkest når fiberinnholdet er høyt, og den beskyttende effekten ser ut til å være sterkest for tykk- og endetarmskreft. Tykk- og endetarmskreft er også den kreftformen hvor de sterkeste sammenhengene mellom risiko og kosthold er funnet, og det er nå også overbevisende bevis for at rødt kjøtt og kjøttprodukter øker risikoen for denne kreftformen (Kilde: Folkehelseinstituttet). Å tilføre en neve usaltede nøtter til kostholdet som erstatning for mer usunne matvarer kan redusere risikoen for å få kreft med 15 %.

Den gunstige helseeffekten til nøtter kan ifølge Mette Svendsen redusere risiko for tidlig død med 22%, og hun anbefaler derfor å følge det norske kostrådet som er å spise en liten håndfull usaltede nøtter daglig.

LES HELE ARTIKKELEN – Derfor bør du spise nøtter året rundt – med.uio.no

LES OGSÅ – Kreft i Norge – Folkehelseinstituttet

LES OGSÅ – Hjerte- og karsykdommer i Norge – Folkehelseinstituttet

LES OGSÅ – Stadig færre dør av kreft og hjerte- og karsykdom – Folkehelseinstituttet

Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Artikkel foto:  ExplorerBob from Pixabay 

Tidsskriftet Psyk ED.Kategorier:Fagblogg, Folkehelse, Kosthold, Medisin

Stikkord:, , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: