Betennelse og autoimmune tilstander kan forbedres ved endringer i kostholdet

En betydelig reduksjon av nivåene av aminosyren metionin i kostholdet, kan visstnok redusere utbrudd og utvikling av inflammatoriske og autoimmune lidelser, ifølge funn publisert i Cell Metabolism.

Ny forskning

En artikkel publisert på technologynetworks.com, viser til hovedpunkter fra denne studien, som er gjengitt i denne artikkelen.

Metionin er en essensiell aminosyre og kan ikke syntetiseres av mennesker. I stedet må metioninet som er et slags «brennstoff for omprogrammering» for spesialiserte immunceller, kalt T-celler – ansvarlige for å respondere på trusler i kroppen som patogener (sykdomsfremkallende mikroorganismer), inntas gjennom mat. Selv om metionin finnes i de fleste matvarer, inneholder animalske produkter som kjøtt og egg spesielt høye nivåer av denne aminosyren.

Technologynetworks.com skriver at forskningslederen uttaler at «Metionin er avgjørende for et sunt immunsystem og at resultatene antyder at for mennesker som er disponert for inflammatoriske og autoimmune sykdommer som multippel sklerose, kan en reduksjon av metionininntak faktisk «roe ned/dempe» immuncellene som forårsaker sykdom, og potensielt gi et bedre utfall. Disse funnene skal visstnok gi ytterligere grunnlag for regulering av kosthold som fremtidige behandling av disse lidelsene.

Autoimmune lidelser og Multippel sklerose (MS)

Autoimmune lidelser oppstår når immunforsvaret ved en feil angriper og ødelegger sunt vev i kroppen. For eksempel som ved multippel sklerose (MS) – den vanligste betennelsessykdommen i sentralnervesystemet. MS er en sykdom hvor immunforsvaret angriper myelinskjeden som beskytter og leder signaler hos nerveceller i hjernen og ryggmargen. Den påfølgende skaden reduserer eller forhindrer meldinger (nervesignaler) som reiser til og fra hjernen, noe som resulterer i en gradvis forverring av symptomer som nummenhet, muskelsvakhet, koordinasjons- og balanseproblemer og kognitive utfordringer.

I følge nhi.no er den nøyaktige årsaken til MS er ukjent, og det finnes derfor ingen behandling som kan fjerne årsaken. Det er heller ingen medisiner som kan reparere nerveskadene som MS forårsaker, eller som kan stoppe sykdomsutviklingen hos alle. Imidlertid finnes det mange stoffer som kan redusere betennelsen (inflammasjonen) og dempe immunforsvarets angrep på nervesystemet.

Hvordan virker metionin på immunforsvaret?

Under en immunrespons «oversvømmer» T-celler det berørte området for å hjelpe kroppen med å avverge patogener. Det aktuelle studiet fant at metionin som tas opp via kostholdet hjelper å «omprogrammere» T-celler, slik at de kan svare på trusselen ved å replikere og differensiere til spesialiserte undertyper. Noen av disse omprogrammerte T-cellene forårsaker betennelse, som er en normal del av en immunrespons, men som kan forårsake skade hvis betennelsen opprettholdes, slik som for eksempel nerveskader ved multippel sklerose.

Forskerne fant også at en betydelig reduksjon av metionin i diettene til musemodeller for multippel sklerose, endret omprogrammeringen av T-celler, og således begrenset deres evne til å forårsake betennelse i hjernen og ryggmargen. Resultatet var en forsinkelse i sykdommens begynnelse og forsinket progresjon.

Ved å begrense metionin i kostholdet, fjerner man visstnok «drivstoffet» for denne overaktive inflammatoriske responsen uten at det skal gå ut over resten av immunforsvaret, ifølge artikkelen.

Studiene må vertifiseres

Forskningsleder advarer, og sier at funnene må verifiseres på mennesker før retningslinjer for kosthold kan utvikles. Teamet planlegger også å undersøke om nye medisiner som retter seg mot metioninmetabolisme kan utvikles.

Studien skal være den ferskeste som sette søkelys på metioninbegrensede dietter som mulige behandlinger mot sykdom. En studie fra 2019 fra Locasale Lab ved Duke University, demonstrerte at å redusere metionin kan forbedre effekten av cellegift og stråling i kreftbehandling.

Mesteparten av artikkelen er oversatt og referet fra technologynetworks.com

LES OGSÅ – Autoimmune and Inflammatory Conditions Could Be Improved by Dietary Changes – technologynetworks.com

LES OGSÅ – Dietary Methionine in T Cell Biology and Autoimmune Disease – cell.com

LES OGSÅ – Kronisk smerte kan endre hjernen – tidsskriftetpsyked.com

Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Tidsskriftet Psyk ED.Kategorier:Kosthold, Medisin

Stikkord:, , , , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: