Kan hemmet energiproduksjon i hjernen ha sammenheng med depresjon?

Nyere forskning gir mulige indikasjoner på sammenheng mellom hemmet hjernemetabolisme (energiproduksjon), hypotyreose (lavt stoffskifte) og depresjon.

Depresjon rammer flere mennesker enn noen annen mental lidelse til sammen. Dagens bruk av tilgjengelig farmakoterapi (medisiner) har dessverre ikke ønsket effekt hos mange som lider av depressive lidelser. Dette kan ifølge mange ulike studier ha sammenheng med at medisin som brukes for å behandle depresjon (antidepressive medisiner) virker på spesifikke signalsystem i hjernen som omfatter norandrenalinerge og serotinerge system (system som bruker signalstoffene serotonin og noradrenalin), og at depresjon også omfatter endringer i andre system i kroppen som hormonsystemet (endokrine systemet) og immunsystemet.

LES OGSÅ Epigenetikk: Kan vi påvirke vår genetiske skjebne?

Videre viser forskning at dysfunksjonell (unormal) involvering av tyoridhormoner kan lede til mentale forstyrrelser eller mentale lidelser, men at denne involveringen krever mer forskning. Effekten av dette hormonet ved utvikling av depressive lidelser og andre mentale lidelser er enda uklar. Men man vet at disse hormonene er sentral i energiproduksjonen i hjernen.

LES OGSÅ Kronisk smerte kan endre hjerne

Likevel indikerer nyere forskning at forstyrrelser i signalgivning, i metabolske prosesser (prosesser i energiproduksjonen i cellene i hjernen), sammen med endringer i immunsystemet og hormonsystemet sammen svekker plastisitet i hjernen, og leder til ubalanse i mange funksjoner, inkludert depressive tilstander. Nyere studier indikerer at metabolske forstyrrelse i hjernen som leder til dysfunksjonell signalgivning (herunder serotonin og noradrenalin), atferd og kognisjon (tenking), spiller en sentral rolle i forståelse av utvikling av depresjon. Stress har også en negativ innvirkning på hjernemetabolisme.

Du kan lese mer om dette temaet ved å følge linkene under.

Forsidefoto: Bildet er tatt av Nika Akin fra Pixabay.

Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Referanser:

LES MER Impaired Brain Energy Metabolism: Involvement in Depression and Hypothyroidism – pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

LES MER Mitochondrial Dysfunction in Depression – www.ncbi.nlm.nih.gov

Tidsskriftet Psyk ED.Kategorier:Artikler, Depresjon, Forskning, Medisin, Nevrovitenskap, PsykED

Stikkord:, , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: