Banebrytende forskning: Har funnet en potensiell medisin mot cøliaki

En ny pille kan hemme dannelsen av skadelig gluten hos personer med cøliaki. Studien er gjennomført av professor Knut Lundin sammen med norske og europeiske kolleger. Dette kan gjøre det mulig for personer med cøliaki å spise gluten.

Dette skriver UiO på sine nettsider, 1 juli 2021. Knut Lundin er professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiO og overlege ved OUS Rikshospitalet.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er karakterisert av vevsødeleggende immunrespons i tynntarmens slimhinne og er en autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten [1][2]. Sykdommen utløses av hvetegluten og lignende proteiner fra rug og bygg. Symptomene kan være vage og ukarakteristiske, men tydelig tegn er jernmangel og asteni [1].

LES OGSÅ – Betennelse og autoimmune tilstander kan forbedres ved endringer i kostholdet

De vanligste symptomene hos voksne er diaré, unormalt mye luft i magen, vekttap, magesmerter og ubehag, tretthet på grunn av mangel på næringsstoffer [2].

Små barn kan få symptomer når de begynner med gluten i kosten. Eksempler på symptomer kan være manglende vektøkning og vekst, diaré (mer vanlig) eller forstoppelse (mindre vanlig), blek hud, slapphet og oppblåst mage [2]. Eldre barn kan bli veldig slitne og slutte å vokse som normalt.

Den nye pillen hemmer enzymet transglutaminase

Når gluten kommer ned i tarmen, så er det et enzym i tarmveggen som endrer glutenet. Enzymet heter transglutaminase, og er et stoff som fremmer den kjemiske reaksjonen som gjør at glutenet endres [3]. 

– Dette er et naturlig enzym som finnes hos alle mennesker, ikke bare hos personer med cøliaki, forklarer Knut Lindin på UiO sine nettsider. Men problemet hos mennesker med denne sykdommen er at det endrede glutenet setter i gang en immunreaksjon, og dette fører til at tarmtottene – som er viktige for opptak av næringsstoffer fra tarmen, ødelegges. Det fører videre til dårlig oppsuging av næringsstoffer og ernæringssvikt med påfølgende symptomer som beskrevet over [3][4].

Stort gjennombrudd

Gluten finnes i alle kornsorter og et strengt glutenfritt kosthold er i dag den viktigste behandlingen mot sykdommen [3]. Men et stort problem for mange cøliakere er at glutenforbruket i vår del av verden har gått opp betydelig og gluten brukes i mange industrielle sammenhenger [1].

Den nye pillen kan derimot gjøre det mulig for personer med cøliaki å spise gluten.

Hvor hyppig sykdommen forekommer i Norge vet man ikke med sikkerhet, men det er grunn til å anta at kanskje så mange som 1 av 100 i den norske befolkning har cøliaki, og kan da anta at det kan være opp til 50 000 cøliakere i Norge [5].

LES OGSÅ – Har funnet en potensiell medisin mot cøliaki. Institutt for klinisk medisin, UiO.

PUBLIKASJON – Schuppan D, Mäki M, Lundin KEA, et al. (2021). A randomized trial of a transglutaminase 2 inhibitor for celiac disease. The New England Journal of Medicine, 385:35-45. doi: 10.1056/NEJMoa2032441. 

Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Forsidefoto: marco aurelio from Pixabay 

Referanser:

[1] Knut E. A. Lundin: Cøliaki – diagnostikk og behandling. Naaf.no

[2] Cøliaki. Helse Norge.

[3] Har funnet en potensiell medisin mot cøliaki. Institutt for klinisk medisin, UiO.

[4] Tarmtott. Store medisinske leksikon.

[5] Cøliaki. NHI.no

Tidsskriftet Psyk ED.Kategorier:Artikler, Forskning, Helse, Kosthold, Medisin, Nyheter, PsykED

Stikkord:, , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: