[Kronikk] Større kapasitet på sykehusene vil redde arbeidsplasser og næringsliv ved å unngå nedstengninger i fremtiden. Hvor er den langsiktige planleggingen?
I et Facebook innlegg 21.12.21 stiller advokat og leder for Partiet Sentrum, Geir Lippestad, spørsmålstegn ved langtidsplanleggingen og opprusting av helseforetakene.
Har Norge sviktet helsevesenet?
Lippestad peker på at Norge befinner seg i en situasjon hvor forsinkede og utilstrekkelige tiltak gjør at vi nok en gang er i en smittesituasjon hvor fullstendig nedstengning av samfunnet diskuteres. Det er allerede svært alvorlig for mange arbeidstakere som i disse dager mottar permitteringsvarsler, og en full nedstengning vil gjøre vondt verre for hele næringslivet og innbyggere landet over. Advokaten undrer seg over at vi i denne situasjonen «bare diskuterer avhjelpende tiltak som skal begrense virkningene av krisen, men ikke årsaken til den».
Videre skriver han i Facebook innlegget at grunnen til at vi nå må vurdere fullstendig nedstengning enda en gang, ikke ene og alene skyldes Covid-19, Delta, Omikron eller for den saks skyld de uvaksinerte, men at vi har sviktet helsevesenet: Kapasiteten på sykehusene er i ferd med å bryte sammen. Derfor er det nå alvorlig at mange blir smittet slik at flere må få intensivbehandling.
Fra våre fremste fagfolk; leger, sykepleiere, jordmødre og hjelpepleiere har det fra dag én vært tydelig kommunisert at helsevesenet ikke er dimensjonert for en pandemi. Kapasiteten utnyttes nær 100% i normaltider. Vi har drevet rovdrift på ansatte på offentlige sykehus i mange år, med den virkning at sykehusene har mistet mange av sine dyktigste fagfolk. Selv en liten økning av innleggelser, fører til at hele strukturen sliter i sammenføyningene, står det i innlegget.
Lippestad peker på at det gjennom de siste to årene har blitt sagt at det tar tid å øke kapasiteten i helsevesenet: «Helsearbeidere vokser ikke på trær». Og det er riktig, skriver partilederen, men poengterer at de ansvarlige statsrådene i perioden likevel må stilles følgende spørsmål: Hvor er planen for å øke kapasiteten? Hvor mange flere høyskoler har fått klarsignal om å ta inn flere sykepleierstudenter – ut over de altfor få 500 sykepleierne som regjeringen planlegger for i framtiden? Hvor mange flere leger eller annet viktig helsepersonell på alle nivåer blir nå utdannet?
Fra våre fremste fagfolk; leger, sykepleiere, jordmødre og hjelpepleiere har det fra dag én vært tydelig kommunisert at helsevesenet ikke er dimensjonert for en pandemi. Kapasiteten utnyttes nær 100% i normaltider.
Vi har lenge visst at fastlegeordningen også er i ferd med å bryte sammen, noterer Geir Lippestad videre: Hvordan løses dette? Hvordan legger vi til rette for et arbeidsmiljø og en lønnssituasjon som gjør at de mange som har forlatt sykehusene på nytt vurderer å komme tilbake, og de som arbeider i sektoren blir? Og han siterer deretter en uttalelse fra en sykepleier: «Det er vanskelig og betale mat i butikken med klapp».
Hvor er det blitt av planen for å løfte kapasiteten i helsevesenet?
Lippestad stiller også spørsmål ved langtidsplanleggingen i helseforetakene gjennom utdanningsplaner for spesialutdanning, organisatorisk tilrettelegging, beredskap og kapasitetsøkning: Hvor er planen for spesialutdannelse av personell til å ta imot pasienter med behov for respirator? Er nye fysiske omgivelser som bygninger, tekniske installasjoner og avdelinger planlagt slik at vi kan skjerme andre pasienter fra de som er smittet? Er det lagd en beredskapsplan sammen med private og ideelle aktører, som gir helsehjelp som supplement til det offentlige, om hvordan den totale kapasiteten kan økes for å ta vare på de som må legges inn akutt – uten at hele helsevesenet bryter sammen?
Mange flere organisatoriske spørsmål kan sikkert stilles fra de som faglig står midt oppi situasjonen. Det er på høy tid ikke bare å lytte, men planlegge og utføre etter de klare rådene som blir gitt. Vi mangler fullstendig en helhetlig beredskapsplan, påpeker den velkjente advokaten videre i innlegget.
Det vil koste å løfte kapasiteten – men alt annet er et svik mot helsepersonell og befolkningens trygghet
Det vil koste å løfte kapasiteten i helsevesenet. Men det er en langsiktig investering som skaper trygghet for oss alle, mener partilederen. I framtidige beredskapsplaner må konklusjonen være at å utnytte kapasiteten i helsevesen 100% i normalår er et svik mot den trygghet befolkningen må kunne forvente når kriser inntreffer. De kostnadene samfunnet nå må ta som følge av den manglende kapasiteten i helsevesenet, er enormt mye høyere enn de investeringen sektoren sårt trengte for å møte krisen.
Det er vanskelig og betale mat i butikken med klapp
– Sykepleier
Lippestad fremstår i sitt innlegg klar på at det i de neste 100 dager bør prioriteres en plan for hvordan man så raskt som mulig kan øke kapasiteten i helsevesenet, slik at vi slipper flere nedstengninger i framtiden: Pandemien blir ikke borte, og han mener at den regjering som ikke legger fram en slik plan, heller ikke fortjener befolkningens tillit.
Den populære advokaten mener i tillegg at – etter at akuttplanen er ferdig, må hele foretaksmodellen som ligger til grunn for hvordan sykehusene drives, vurderes: Tanken om at et sykehus skal drives etter de samme prinsipper som en produksjonsbedrift er ikke riktig.
Pandemien viser at det er på høy tid å tenke nytt om hvordan våre sykehus drives, og ikke minst tenke over hvordan vi behandler de som arbeider der.
LES OGSÅ – Foretaksmodellen må skrotes – Tidsskriftet Den Norske Legeforening
LES OGSÅ – Samfunn og arbeidsliv – eksklusjon, sosial identitet og lykke
Forsidebilde: Pixabay.com
Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.
Kilde:
Kategorier:Arbeidsliv, Artikler, Folkehelse, Helse, Medisin, Nyheter, Samfunn, Samfunnsmedisin
Legg igjen en kommentar