Forskere har funnet de biologiske mekanismene bak fatigue

Forskere har gjort avanserte undersøkelser av ryggmargsvæske og blod for å forstå hva som skjer i kroppen ved sykelig utmattelse, eller «fatigue». Det er biologiske mekanismer som ligger bak dette fenomenet, og det oppstår i hjernen.

I en artikkel publisert 1. juni 2021 på nettsiden til Stavanger Universitetssykehus kan vi lese at forskerne Cato Brede og Roald Omdal har funnet mekanismene som utløser fatigue. Det er kjent at fatigue noen ganger kan forveksles med latskap, og nå har de bevist at det ikke har noe med latskap å gjøre. Forskerne forteller at det er snart 20 år siden de først begynte å undersøke sammenhengen mellom fatigue, kroniske betennelser og biologiske mekanismer.

Fatigue er ikke en klart definert og avgrenset tilstand, ifølge Roald Omdal, professor og overlege ved Seksjon for klinisk immunologi ved Stavanger Universitetssukehus. Det har derfor vært uenighet og forvirring i fagmiljøer omkring denne tilstanden.

Artikkelen viser til at fatigue gjerne blir omtalt som en sykelig form for fysisk trøtthet i kroppen og gir gjerne en følelse av å ha «hjernetåke», som ikke blir bedre selv om man sover mer enn vanlig.

Mekanismer bak fatigue

Forskerne peker på at denne fysiske utmattelsen kan forklares på følgende måte: «Fatigue forklares som et fenomen som oppstår når det medfødte immunsystemet aktiveres på grunn av sykdom eller skade. Det vil da frigjøres signalstoffer i hjernen som har betydning for utvikling av fatigue». De forklarer videre at det er genvariantene dine og hvordan genene avleses, som bestemmer hvorvidt du får fatigue, eller i hvor stor grad du har denne utmattelsen.

Videre viser artikkelen til at det er mye som tyder på at fatigue er og alltid har vært en naturlig del av sykdomsatferd hos både hos dyr og mennesker, og at det ikke er mulig med å motstå den med ren vilje. Ved akutte tilstander, som skader eller infeksjoner er dette behovet for hvile og tilbaketrekning bra og nødvendig, men ved kroniske sykdommer blir en slik sykelig form for trøtthet svært plagsomt.

Artikkelen viser til at fatigue kan oppstå ved alle former for kroniske inflammatoriske og autoimmune sykdommer. Også personer med kreft, hjerneslag, Parkinsons sykdom og Alzheimers kan få fatigue.

LES HELE – Slik beviste de at fatigue ikke er latskap – Helse-stavanger.no

PUBLIKASJON – The biological basis of chronic fatigue: neuroinflammation and innate immunity – PubMed.gov

LES OGSÅ – Kronisk smerte kan endre hjernen

Forsidefoto: Photo by Mel Elías on Unsplash

Gi gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.Kategorier:Artikler, Forskning, Helse, Medisin

Stikkord:, , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: